Actualiteiten, Blogs

Nood voor één centraal tuchtsysteem hoger dan ooit

Centraal tuchtrecht

Al vele jaren pleit ik voor een systeem van centraal tuchtrecht. Ik heb het altijd belachelijk gevonden dat je als makelaar bij de ene organisatie via tuchtrecht wordt geroyeerd en vervolgens je werk kunt voortzetten als je je aansluit bij een andere brancheorganisatie.

Hans van der Ploeg pleit voor centraal tuchtrecht 

Gelukkig is dat per 1 januari 2023 voorbij. Bij De Geschillencommissie is er één loket ingericht waar je als consument een klacht kunt indienen over je makelaar/taxateur als er onverhoopt iets niet goed is gegaan.

Als de klacht zo ernstig is dat de makelaar bij zijn of haar organisatie een schorsing of royement opgelegd krijgt, is die maatregel op alle aangesloten organisaties (nu: NVM, Vastgoedpro en VBO) van toepassing.

Met minister Hugo de Jonge hebben wij als VBO verschillende gesprekken gevoerd om afspraken te maken over de inrichting van dat centrale tuchtrecht. Daarbij heb ik ook meerdere malen aangegeven dat ik het essentieel vind dat ook het NRVT aanhaakt bij dit centrale tuchtrechtsysteem. De noodzaak van die aansluiting is evident, want op dit moment is er sprake van een zeer ongewenste situatie.

Voorbeeld

Ik zal je een voorbeeld geven. Stel je krijgt als makelaar/taxateur een klacht en de consument besluit die klacht niet alleen bij De Geschillencommissie neer te leggen, maar ook bij het NRVT-tuchtcollege. Dan word je dus met een beetje pech twee keer voor hetzelfde vergrijp veroordeeld. Dat kan natuurlijk niet.

Ik stelde dan ook tevreden vast dat het NRVT in zijn eigen ‘Visiedocument 2025’ de volgende passage had opgenomen:

‘In de komende jaren moet een onafhankelijk vastgoedsector-breed tuchtcollege ontstaan, eventueel met verschillende kamers daarbinnen. Dit is de meest gezaghebbende en kostenefficiënte oplossing. Deze ontwikkeling is primair de opdracht van de tuchtcolleges, voor wie dat ook een positieve ontwikkeling is.’

NRVT trekt keutel in

Maar veel is niet wat het lijkt bij het NRVT. Tijdens het laatste Centrale Raad-overleg werd ons doodleuk medegedeeld dat het NRVT-bestuur dat centrale tuchtrecht niet ziet zitten. De reden is nogal vaag en onbegrijpelijk, zeker na de hierboven vermelde tekst uit het visiedocument.

Ik weiger te berusten in het feit dat je als taxateur twee keer veroordeeld kunt worden voor hetzelfde vergrijp. Ik zal dan ook wederom op de trom gaan roffelen, zoals jullie van mij gewend zijn. Bij toezichthouders, bij het ministerie en ja, ook bij demissionair minister Hugo de Jonge en wellicht zijn opvolger straks in het nieuwe kabinet.

En ondertussen?

Verwijs jouw klanten door naar het centrale tuchtrecht (klik hier voor de link). We zullen dan eens zien wat het NRVT gaat doen met uitspraken van het centraal tuchtrecht die dan (ook) gaan over hun ingeschrevenen. Of zullen we, zoals één van onze leden al heeft voorgesteld, eens met zijn allen naar het Malieveld?

Hans van der Ploeg,
Directeur VBO

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.