Blogs

Spannende tijden omtrent jouw WOZ-beschikking?

Foto hans website

De onroerend zaak-belasting is een gordiaanse knoop… Zo medio februari/maart valt bij de meeste consumenten de WOZ-beschikking op de deurmat. Een belasting van de gemeente, gerelateerd aan de waarde van de woning. Voor het gemak heb ik het in deze blog alleen over woningen, maar wat ik schrijf is zeker ook van toepassing op zakelijk vastgoed zoals kantoorpanden, bedrijfspanden en agrarische objecten.

Spannende tijden omtrent jouw WOZ-beschikking?

Toen ik nog een eigen makelaardij had, informeerde ik jaarlijks bij alle klanten waar ik al eens een woning voor had mogen verkopen, of zij mij in kennis wilden stellen van de WOZ-beschikking die de gemeente bij hen had opgelegd. Gratis en voor niets maakte ik een advies of men bezwaar moest maken tegen die aanslag of niet. Het leverde mij altijd leuke gesprekken op, want wat is er nu leuker dan onder het genot van een kop koffie met je klanten discussiëren over de échte waarde van de woning. Een eigenaar is veelal van mening dat zijn woning meer waard is dan de feitelijke marktwaarde. Dat is ook niet zo raar, want de emotionele component speelt bij de eigenaar een rol en bij een taxateur heeft die emotie geen invloed.

En toch, als we belasting moeten betalen over die waarde, vinden veel mensen de door de gemeente vastgestelde waarde te hoog, te laag of gewoon onjuist. En vaak hebben ze gelijk. Ruim 30 procent van de ingediende bezwaarschriften worden toegekend en de waarde wordt dan aangepast.

Bezwaarprocedure

Om de consument te helpen in de bezwaarprocedure (en let wel, die procedure is niet altijd eenvoudig!) zijn er allerlei bureaus ontstaan die je helpen bij het maken van een bezwaar. Dat doen ze gratis en voor niets, net zoals ik dat deed toen ik mijn makelaardij nog had. Als het bezwaar gegrond is, moet de gemeente de kosten vergoeden, zoals de kosten van de juridische begeleiding en de kosten van het eventueel opgestelde taxatierapport. Kassa voor die bureaus, zou je zeggen.

Kassa ook voor taxateurs trouwens, want die kunnen toch echt het meest zuiver de marktwaarde vaststellen. De gemeente doet dat op een modelmatige manier waarbij er een aantal objecten met elkaar wordt vergeleken en van achter een bureau bepaalt de gemeente dan wat de waarde zou moeten zijn.

Maatschappelijke kosten WOZ-beschikking

Ik heb oog voor de maatschappelijke kosten van al die bezwaren. De laatste tijd word ik tijdens het tv kijken bijna iedere avond wel een paar keer geconfronteerd met reclames van die bureaus die je willen begeleiden bij het maken van bezwaar. Het zal wel lonen, denk ik dan, want anders maken ze niet zo veel reclame.

Mijn conclusie is niet anders dan jaren geleden. De WOZ-waarde is gewoon een voor discussie vatbare vorm van belasting heffen. Het is een grondslag die dus in veel gevallen gewoon niet klopt. De waarde kan, zeker in de nabije toekomst waarbij het ene huis wel geïnvesteerd heeft in duurzaamheid en de andere niet, niet modelmatig worden bepaald. Althans, niet als je er ook nog belasting over wil heffen! Die modellen kunnen niet zien of je de vloer heb geïsoleerd, of dat jij wel zonnepanelen hebt en je buren niet. Allemaal omstandigheden die, als je de échte marktwaarde wilt weten, gewoon moet laten bekijken door een taxateur!

Staatssecretaris

Onze staatssecretaris van Financiën, Marnix van Rij, heeft zich dit weekend, zich storend aan al die reclame,  ten doel gesteld om die bureaus aan te pakken die jou gewoon helpen om het ondeugdelijke werk van de overheid te herstellen. Marnix kiest blijkbaar voor het aanpakken van het symptoom in plaats van het gezonde verstand te gebruiken en dit waardeloze systeem gewoon af te schaffen.

In 2011 heeft MSC Nederland in samenwerking met VBO een alternatief laten onderzoeken door OTB Delft. Nog steeds actueel! Misschien heeft Marnix het komende weekend tijd om dat rapport nog eens te lezen, opdat hij het probleem van de bureaus bij de bron kan gaan aanpakken. Tot die tijd, dames en heren, zou ik maar bezwaar maken tegen een onjuist vastgestelde WOZ-waarde. Je kunt daarvoor één van die bureaus inschakelen of handjeklap doen met de gemeente met in je hand een taxatierapport van een VBO-taxateur. Want die kent de échte waarde!

 

Hans van der Ploeg

Directeur VBO

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.