Leden

Heiko Gorter Makelaars

heikogortermakelaars2-556

“Het makelaarsvak is in wezen niet veranderd. Het draait om volledige commitment”

We doen net alsof het vak van makelaar nu zoveel anders is dan zo’n dertig jaar geleden. Makelaar van de Maand Heiko Gorter kijkt er heel nuchter tegenaan: “Het draait nog steeds gewoon om aandacht, service en bereikbaarheid.”

Pas 46 jaar jong is VBO-makelaar Heiko Gorter, naamgever en eigenaar van Heiko Gorter Makelaars in Driebergen. Toch draait hij al vele jaren mee in het circus dat makelaardij heet; al op zijn achttiende kwam hij in dienst bij zijn eerste makelaarskantoor. Heiko kent nog de tijd dat internet geen rol speelde en dat de kaartenbak hoogtijdagen vierde. Hij zag Funda ten tonele verschijnen. Social media opkomen. De markt een paar keer instorten en weer opveren. Zijn eigen makelaardij is nu gehuisvest in een adembenemend mooie rietgekapte monumentale schaapskooi, midden op de prachtige Utrechtse Heuvelrug. In die klassiek aandoende omgeving vertelt Heiko dat het vak in diepste wezen niet veranderd is: “Het gaat nog altijd om volledig commitment, er altijd zijn voor je klant. Wij hebben bijvoorbeeld geen antwoordapparaat; als er iemand belt, reageren we direct. We zijn echt 365 dagen per jaar bereikbaar, niet voor niets staat op onze website dat we open zijn van maandag 08:00 tot zondag 00:00 uur. Alles draait om vlekkeloze communicatie. En: we behandelen elke opdracht als gelijkwaardig. We zitten hier in een omgeving waar de huizenprijzen af en toe zeer fors zijn. Een miljoen euro of meer is geen uitzondering. Jaren geleden heb ik misschien wel de meest wijze les uit mijn carrière geleerd. Ergens aan het eind van de vorige eeuw kwam er iemand bij me die vroeg of ik een garagebox wilde verkopen, dat ging om iets van tienduizend gulden. Andere makelaars deden dat niet, zei hij. Ik heb dat naar eer en geweten in goede banen geleid. Jaren later heb ik voor diezelfde klant mogen bemiddelen in een pand van anderhalf miljoen euro. Moraal van het verhaal: doe elke opdracht met hart en ziel.”

Einde van de makelaar?

Als één van de grootste veranderingen in zijn loopbaan noemt Heiko Gorter de intrede van Funda. “Toen dacht ik werkelijk even dat het vak van makelaar z’n einde naderde. Het tegendeel bleek het geval. Ja, Funda heeft ervoor gezorgd dat de consument veel meer inzicht heeft in de markt. En ja, die consument is veel meer zelf gaan doen. Maar daar zijn grenzen aan. De makelaar van vroeger was de poortwachter tot de markt. De makelaar van nu is veel meer een procesbegeleider. Transacties zijn juridisch ingewikkelder dan vroeger, je hebt meer diepgang nodig. En daar ontbreekt het bij de gemiddelde consument uiteindelijk toch aan. ‘Mijn huis verkoopt zich vandaag de dag toch wel’, redeneren veel verkopers. Daar twijfel ik ook geen moment aan. Maar ik zie dat het penny wise, pound foolish is om zo te redeneren. Je ziet dat eveneens met Makelaarsland. Toen dat opkwam heb ik me ook wel even achter mijn oren gekrabd. Maar ook daar zie je dat de consument al snel vastloopt. Want: in de onderhandelingsfase is het van cruciaal belang dat je veel en vooral ook de juiste informatie hebt over de mogelijke koper. Wij kennen die kopers vaak, we zijn ze niet zelden al meerdere malen tegengekomen. Het is waardevol om te weten als iemand al vaak achter het net gevist heeft, en onder zekere druk staat. Dan kun je voor je verkopende partij veel meer uit de deal halen dan wanneer die het zelf doet. Dat is ook onze taak.”

Business as usual

Voor de nabije toekomst verwacht Heiko Gorter geen grote schommelingen en turbulentie. “De krapte, die gaan we nog jaren houden. Er wordt veel te weinig nieuw gebouwd, dus we houden nog wel even een verkopersmarkt. Wat ik óók zie: tot nu toe spelen verduurzaming, energietransitie en gasloos wonen, bij de consument nog niet. Tot nu toe is men daar bij de koop van een woning nauwelijks mee bezig. Ik moet overigens ook nog maar zien hoe die hele omslag naar gasloos zich gaat ontwikkelen. Het is ondenkbaar dat misschien wel honderdduizenden huizenbezitters straks op enorme kosten gejaagd worden om over te schakelen op nieuwe vormen van energie. Dan hebben we natuurlijk ook nog de discussie over het oversluiten van aflossingsvrije hypotheken. Er wordt al beweerd dat dit duizenden woningbezitters in grote problemen gaat brengen. Wat op dit moment in elk geval meewerkt, is het feit dat veel mensen weer overwaarde op hun woning hebben. En: een echt betekenisvolle rentestijging ligt nu nog niet voor de hand. Als je redeneert vanuit iemand die een woning heeft, is de markt behoorlijk tot rust gekomen. Grosso modo is er in al die decennia dat ik makelaar ben, eigenlijk niet wezenlijk iets veranderd. Onder het vernislaagje van de hypes en zogenoemde trends is het nog net als toen ik begon.”

Lees het volledige artikel over Heiko Gorter Makelaars in relatiemagazine Vastgoed Adviseur.

Heiko Gorter Makelaars
Engweg 50b
3972 JJ Driebergen-Rijsenburg
tel. 0343-700222
ln.sraalekamretrogokieh@ofni
http://www.heikogortermakelaars.nl

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.