Leden, Overige

5 vragen aan Petra Eshuis

5-vragen-aan-petra-eshuis-998

Zo’n 38 jaar werkte Petra op het snijvlak van wonen en zorg, vooral als Manager Real Estate. Daar leerde ze dat het bij vastgoed niet alleen om keiharde euro’s gaat. Als makelaar wil Petra vastgoed dienstbaar maken aan mensen en hun omgeving – voor wonen, werken, zorgen en leven. Ze vertelt er graag over.

Wat is woonmaatjes?

“Woonmaatjes is een visie, een ideologie en een middel in één: het is een reactie op de realiteit van vandaag. Nooit eerder kenden we zoveel welvaart. Maar ook was er nooit eerder zoveel vraag naar passende woonruimte. Woonmaatjes legt de verbinding. Met professionele bemiddeling tussen woningzoekenden en mensen die woonruimte over hebben. We adviseren, brengen vraag en aanbod samen en nemen ‘gedoe en regelwerk’ uit handen.”

Hoe ben je op het idee gekomen?

“Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig en in huizen die voor hen eigenlijk te groot zijn. Velen kunnen best wat gezelschap, hulp en/of ondersteuning gebruiken. Zolang zij de regie zelf kunnen houden, gaat het goed. Lukt dat niet, dan legt dat veel druk op kinderen, mantelzorg, WMO etc. Het leek me een mooi idee om woningzoekenden zoals studenten, werkforensen en herintreders bij hen te huisvesten. Dat gaat tegelijk de toenemende vergrijzing in woonwijken tegen en zorgt voor een betere balans.”

Zijn er meer groepen die woonruimte kunnen aanbieden?

“Zeker! Iedereen die om wat voor reden dan ook (expat, alleenstaand, gescheiden etc.) ruim behuisd is bijvoorbeeld. Maar ouderen zijn voor Woonmaatjes wél een heel belangrijke groep. Ga maar na: 65% van de 65-plussers heeft een eigen woning. En 60% van de 75-plussers woont al gelijkvloers. Een flink deel van hun woning hebben zij niet meer in eigen gebruik. Die groep groeit tot 2038 explosief. Voor veel groepen zoekers naar woonruimte hebben zij goud in handen.”

Aan welke kanten snijdt het mes?

“Aan alle kanten eigenlijk. Voor verhuurders levert het huurpenningen op. Ouderen verzekeren zich bovendien van gezelschap, contact met de buitenwereld, mogelijk huishoudelijke hulp en andere ondersteuning. Huurders betalen in ruil voor die diensten een lagere huurprijs. Studenten kunnen het op die manier zien als een soort bijbaantje. Mijn verdienmodel tenslotte is dat ik als bemiddelaar bij een ‘match’ de in de sector gebruikelijke fee reken; voor advies over verbouwing of woningaanpassing (dat doe ik met mijn kennis van zaken óók) hanteer ik een uurtarief.”

Waarop ligt de focus binnen jouw onderneming?

“Toch wel op het uitbouwen van Woonmaatjes. Nu werk ik vooral in mijn eigen regio (Nijmegen e.o.), ook omdat ik dat gebied goed ken. Maar mijn droom is dat het platform uitgroeit naar echt landelijke bekendheid. Ik ben daar nu heel druk mee. Ook omdat ik er echt in geloof. We staan de komende jaren voor een geweldige opgave. Enerzijds waar het gaat om de zorg voor ouderen, anderzijds met de niet aflatende huisvestingsproblematiek.”

Wat is nu je grootste uitdaging?

“De doelgroepen te bereiken. Wil je ouderen matchen met jongeren, dan moet je hun vertrouwen winnen. Beide partijen moeten de voordelen zien. Want zodra je het ‘zorg’ noemt, haken velen af. Als makelaar kun je een belangrijke schakel zijn. Jij hebt tenslotte een brede kennis van huizen, buurten en de mensen die er wonen. Mede daarom zoek ik óók contacten met andere partijen in vastgoed. Gemeenten, corporaties en bedrijven. Maar ook met instellingen die (half)leegstaande tehuizen hebben. Die lenen zich vaak heel goed voor mooie inclusieve woonvormen, waar mensen van alle leeftijden samenwonen en zich optimaal met elkaar verbonden voelen.”

Waarmee zouden andere VBO-leden jou kunnen helpen?

“Ik denk dat we elkáár kunnen helpen! Zij kunnen heel goed ambassadeurs zijn voor Woonmaatjes, door erover te vertellen en in hun regio’s de mogelijkheden te inventariseren. Andersom geldt: We weten dat de rol van de makelaar verandert. De traditionele taken op het gebied van koop, verkoop en verhuur worden steeds verder geautomatiseerd. Makelaars worden meer en meer adviseur. Een platform als ‘Woonmaatjes’ kan voor al mijn collega’s in het land een prachtige uitbreiding van hun adviesfunctie zijn.”

Voor meer informatie: ln.sejtaamnoow@ofni, ln.jidraalekamsiuh-s@artep of 06 24 821 288.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.