Actualiteiten

Aandacht voor oneerlijk speelveld op de woningmarkt

makelaaraankoop-1295_680x520_fit

De afgelopen dagen zijn er verschillende berichten verschenen in de media over hoe huizenkopers zonder aankoopmakelaar steeds vaker achter het net vissen op funda. VBO vindt dat er sprake moet zijn van een gelijk speelveld want alleen dan bereiken we een transparante en eerlijke woningmarkt. Maar hoe zorgen we hiervoor?

RTL Nieuws meldt dat huizenkopers via funda vaker kanslooszijn, vanwege de timing van de plaatsing van de woningen op de website. Aankoopmakelaars van NVM hebben namelijk een voorsprong en kunnen alvast eerder in de database kijken of een geschikte woning vindbaar is voor hun klant. Soms wordt een woning pas dagen later aangeboden op funda en grijpen woningzoekenden mis omdat de woning al onder bod is of zelfs verkocht.

Informatievoorsprong
Ookde Telegraaf meldtdat een informatievoorsprong van NVM-makelaars ervoor zorgt dat mensen zonder NVM-aankoopmakelaar vaak met lege handen achter blijven. Terwijl het volgens VBO juist van belang is dat alle partijen een goed zicht hebben op de beschikbare woningen.

In het Telegraafartikel reageert VBO-directeur Hans van der Ploeg: “Men wil eerst collega NVM-makelaars de gelegenheid geven om met een aankoopklant langs te komen zonder dan ’last’ te hebben van de funda-klanten en niet-aangesloten makelaars. Maar ik kan geen reden verzinnen waarom het in belang van een verkoopklant zou zijn om het aanbod niet transparant te tonen op funda.”

Vrije markt met eerlijk gedeeld informatie
VBO gelooft in een vrije markt waarbinnen kennis en informatie eerlijk worden gedeeld en niet zorgt voor een oneerlijke competitie. Woningzoekenden worden nu haast gedwongen om een aankoopmakelaar te nemen die toegang heeft tot de database om zo een kans te hebben een woning te bemachtigen.

We moeten er dus voor zorgen dat het adverteren van een pand zoveel mogelijk naar de gehele markt gebeurt zonder eerst een periode van 24 uur stille verkoop te hanteren naar de eigen belangenvereniging. Ditzelfde standpunt heeft VBO ook tijdenseen rondetafelgesprekmet de commissie Binnenlandse Zaken begin juli aangekaart.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.