Blogs

Een agrarisch makelaar als relatietherapeut

Agrarisch makelaar

De agrarisch makelaar staat centraal in deze blog van onze directeur Hans van der Ploeg. ‘De VBO Landelijk- en Agrarisch-vastgoedmakelaar is zo langzamerhand relatietherapeut aan het worden. En dat mogen de dames en heren in politiek Den Haag zich best realiseren.’

Een agrarisch makelaar als relatietherapeut 

Tijdens de Ronde door Nederland van VBO sprak ik verschillende leden die zich met name richten op het Landelijk- en Agrarisch Vastgoed. Ze komen om in het werk, begreep ik. Een agrarisch makelaar en/of taxateur die lid is van VBO is een specialist pur sang. De diversiteit in de beroepsgroep is groot. Zo zijn er leden die zich gespecialiseerd hebben in veeteelt, akkerbouw, glastuinbouw of kippenboerderijen. Het is een ongelooflijk knap specialisme.

Uitdagingen 

En wat komt er een hoop af op de agrarisch ondernemer in zijn algemeenheid. Ik neem de lezer van deze blog daarom graag even mee in enkele (grote) uitdagingen die spelen, waarbij ik zeker niet wil zeggen dat ik dan alles opsom:

 1. De stikstofneerslag moet voor 2030 met gemiddeld 40% omlaag;
 2. Kwaliteit van water en verbeteren en beschermen;
 3. Natuur herstellen en versterken;
 4. Pachtregelgeving is tweeslachtig;
 5. Emissiearme stallen zijn in onderzoek;
 6. Bij bijna elke verandering van vergunningen wordt een rechtszaak aangespannen door milieuclubs;
 7. Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is aangepast;
 8. Derogatiebeschikking is aangepast en wordt uitgefaseerd.

Met als gevolg of bedachte oplossing:

 1. Piekbelasters moeten verduurzamen, verplaatst worden of stoppen;
 2. Stallen moeten worden aangepast;
 3. Ruw eiwitgehalte in veevoer moet worden verminderd;
 4. Onvoorspelbaarheid in pachtland naar de toekomst;
 5. Minder ruimte voor bemesting door bufferstroken en veranderende derogatie in de veehouderij en akkerbouw;
 6. Onzekerheid over wat te doen in vergunningenland.

En dat komt allemaal op het bordje van de agrarisch ondernemer.

Artikel gaat verder onder de foto.

Onmenselijke gang van zaken

Onze leden hebben al veel contact met agrarisch ondernemers. Het zal je echter niet verbazen dat het huilen de meesten nader staat dan het lachen. Met alle problemen van dien! Ongelooflijk veel stress, onduidelijkheid, vragen over de toekomst, met als gevolg dat zelfs privérelaties onder druk komen te staan.

De VBO Landelijk- en Agrarisch-vastgoedmakelaar is zo langzamerhand relatietherapeut aan het worden. En dat mogen de dames en heren in politiek Den Haag zich best realiseren. De allergrootste behoefte is duidelijkheid! Het helpt geen enkele ondernemer om het zwaard van Damocles boven diens hoofd te hangen, waardoor hij niet meer weet of zijn bedrijf over een jaar nog bestaat. Het is een bijna onmenselijke gang van zaken.

Landbouwakkoord

Op advies van Johan Remkes werkt men inmiddels aan een Landbouwakkoord. Ruim 50 partijen praten mee om oplossingen te bedenken en wat mij betreft vooral duidelijkheid en een lange termijn-visie te geven, zodat onze mooie agrarische sector weer perspectief krijgt. Laten we hopen dat deze duidelijke en lange termijn-visie er snel komt.

Kom jij als agrarisch ondernemer er niet meer uit en wil je jouw hart eens luchten? Behoefte om te sparren met een onafhankelijke specialist over een voorgenomen verkoop, verplaatsing of onteigening? Dan nodig ik je meer dan van harte uit om contact op te nemen met één van onze leden van Agrarisch Vastgoed. Zij staan met beide benen in de praktijk en begrijpen jou als geen ander.

Kennismaking

Je kunt hen via deze pagina vinden. Ik weet zeker dat zij dat eerste kennismakingsgesprek graag eens met je voeren. En ondertussen wens ik jullie allen heel veel sterkte en wijsheid toe. Ik ben trots op de boer!

Hans van der Ploeg,
Directeur VBO

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.